lørdag 4. februar 2012

Hjertekake og kos :)

Etter jobben idag dro vi til Anne-Marte og Tor Arne. De hadde bedt oss på middag og kake :)
Alltid koselig å være med dem!Kaken var så fin, og ikke minst VELDIG GOD :D
Flinke Anne-Marte <3 
Det viste seg forresten at lille store Sahara har fått vannhale.

"Dette er en tilstand med forbigående lammelse av halen som rapporteres av og til hos breton og som i varierende grad kan begrense bruken av hunden på jakt. På norsk finnes tilsynelatende ingen annen betegnelse enn ”vannhale”, mens det i engelskspråklige artikler forekommer mange navn på dette fenomenet. Tilstanden synes å være kjent i deler av hundesportmiljøet. Symptomer og diagnostikk Halen henger enten rett ned og er tilsynelatende ubevegelig, eller halen holdes vannrett ca 5-10 cm fra halebasis for så å falle slapt ned. Hunden har noe nedsatt allmenntilstand og virker utilpass. Hunden kan vegre å sette seg. Ved halerota kan det framprovoseres en mild til moderat smertereaksjon, pelsen i området kan stritte og hudens overflatetemperatur er 2-3 grader lavere enn normalt. Det er sannsynligvis smerter som er årsaken til at hunden virker slapp og utilpass. Det er ingen patologisk funn ved røntgenundersøkelse, men en blodprøve kan vise forøka verdier av et muskelenzym (creatin kinase). Dette tyder på en muskelskade der enzymet lekker ut fra muskelcellene. 

Forekomst: Tilstanden rammer oftest unge, men voksne hunder. Hos engelsk setter er det rapportert om en gjennomsnittsalder for første opptreden på 2 år, men sykdommen kan debutere hos hunder ned til 6 måneders alder. ”Vannhaler” er rapportert hos mange jakthundraser: fuglehunder (pointer, engelsk setter, korthåra vorsteher, breton), hi/revehunder (”foxhounds”, beagle) og apporterende hunder (labrador retriever, golden retriever, flatcoated retriever). I en amerikansk studie er det særlig pointer og labrador retriever som blir trukket fram som hyppig plaget. Begge kjønn rammes. Det er ikke kjent hvor stor andel av hundene som får ”vannhale” i løpet av livet (prevalens), og det er heller ikke kjent om noen raser er mer plaget enn andre. 


Årsaker: Det er ikke kjent hva som utløser tilstanden, men basert på erfaringer fra hundeeiere vurderes følgende faktorer som predisponerende: klimaforandringer. Lave temperaturer, fuktighet og kalde bad. Det klassiske bilde er en labrador som har vært på jakt i kaldt, fuktig vær og apportert i kaldt vann. langvarig og hard aktivitet. Lange jaktturer med intensive halebevegelser. Dette kan være en veltrent hund som blir brukt hardt, eller en dårlig trent hund som blir brukt moderat, men hardt i forhold til hundens kondisjon langvarig inaktivitet. Langvarig transport, f. eks. i bur med begrensa muligheter for å bevege seg Det er ikke kjent om det er arv eller arvelig disposisjon med i bildet. 

Patologisk diagnose er myopati. Halemusklene er omgitt av vev som er lite bevegelig (knokler og sener), halemusklene befinner seg i et ”lukka rom” uten muligheter til å ekspandere. Det er lansert en teori om at hunden gjennom svært aktive halebevegelser kan skade halen (f.eks slag mot greiner). Den naturlige reaksjonen på slik skade er væskeutsiving og hevelser. Halemusklene har som sagt ikke plass til å utvide seg. Det bygger seg derfor opp et økt trykk innenfor muskelhinna. Det økte trykket vil klemme igjen blodkar slik at både blodtilstrømming og venøs drenasje fra muskelen hindres. Det oppstår da mangel på oksygen i muskelvevet (ischemi), og muskelcellene vil gradvis brytes ned. Dette er smertefullt og setter samtidig muskelen ut av funksjon. " - LINK.

Det er nok noe som vil gå over av seg selv, men allikevel er det noe vi bør følge med på. Er det ikke borte eller blitt betydlig bedre innen tirsdag så vil jeg til dyrlegen med henne. Det har allerede blitt litt bedre siden torsdag, så det går iallefall den rette veien :)    


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar, det hadde gjort meg så glad! Jeg ser helst at man ikke reklamerer for sin egen blogg her, noe som fohåpentligvis er forståelig for de fleste. Michelle